Naše škola nabízí studentům oboru Hotelnictví a turismus zajímavé zahraniční studijní pobyty ve Francii. Jedná se o stáže v hotelových a rekreačních střediscích na Azurovém pobřeží a v Savojských Alpách.
S nápadem uspořádat zahraniční stáže přišli poprvé majitelé školy Mgr. Jaroslav Dadok a Mgr. Vladimír Kolder. Ti se svým šestým podnikatelským smyslem správně odhadli, jak kladný dopad spolupráce se zahraničními organizacemi bude mít na vzrůst úrovně školy a na posílení jejího dobrého jména. A tak z řad učitelů vytvořili pracovní tým, jehož úkolem bylo nápad zrealizovat.
Uskutečnění prvních stáží v roce 2000 předcházelo spoustu hodin strávených za počítačem, internetem, stovky odeslaných mailů a faxů. Nejsložitější byla asi fáze nalezení prvního partnera. Být známou hotelovou školou z Prahy (geografické znalosti Francouzů o naší zemi se mnohdy omezují na Prahu), začínalo by se nám určitě mnohem lépe. Petrovické školičce někde z příhraničí francouzské hotely příliš nedůvěřovaly.
Přesto se našel jeden odvážlivec, který na naši nabídku zareagoval a vyzval nás ke spolupráci. „ Je mi 33 let a ještě si velmi dobře pamatuji, jak jsem v turismu před pár lety začínal já. Dělal jsem příležitostné práce přes sezónu, začínal jsem jako animátor a doslova ze sebe dělal šaška. Pak jsme postoupil na šéfa animátorů, na ekonoma a nakonec, protože jsem chtěl ještě výš, jsem odjel na roční manažerskou stáž do Španělska. Bylo to hrozné, neznal jsem jazyk, jenom základy, ale ve styku se Španěly jsem se lehce jazyk naučil. Mladým odvážným lidem fandím a pokud se budou snažit a zvládnou francouzštinu, mají reálnou šanci najít ve Francii dobře placené zaměstnání v oboru," řekl nám před čtyřmi lety ředitel hotelu Les Résidences du Colombier ve francouzském středomořském letovisku Fréjus M. Bruno Le Moing. V průběhu prvního roku se v hotelu, který řídí, vystřídalo v měsíčních intervalech 16 stážistů. Byla to první sezóna, a tak po jejím ukončení bylo co dopilovávat a vylepšovat. Přesto však kladné závěry převyšovaly nedostatky, a tak nám pan Le Moing zprostředkoval schůzku s řediteli dalších dvou hotelů: - Le Domaine de l´Olivaie v Gilette na Azurovém pobřeží a Les Essertets v Praz sur Arly v Savojských Alpách. V roce 2001 jsme už měli pro stáže tři partnery.
A v čem stáže vlastně spočívají? Studenti vycestují na šestitýdenní pobyt do jednoho ze tří partnerských zařízení, kde vykonají profesní praxi při obsluze v restauraci nebo při přípravě jídel v kuchyni. Jelikož pracují s francouzským personálem a klienty, navíc bez přítomnosti pedagoga z České republiky, je praxe zaměřena současně na zlepšení komunikativních schopností studentů ve francouzštině. Všichni studenti tohoto oboru studují právě z důvodů možností stáží ve Francii francouzštinu jako povinný jazyk a před odjezdem na stáž absolvují navíc tematicky zaměřenou jazykovou přípravu. „ Studenti vyjíždějí vždy v počtu dvou, maximálně tří. Maximum stáží probíhá v době letní turistické sezóny, to je zhruba od května do září. Okrajové termíny jsme eliminovali, protože byly po stránce pracovní pro studenty málo přínosné - hotely byly poloprázdné a práce málo. Do Savojských Alp odjíždí dvojice studentů i v zimě. Pečlivě musíme vybrat takové studenty, kterým šestitýdenní absence ve škole nezpůsobí studijní problémy," sdělil nám zástupce ředitele Ing. František Smetana.
Někteří studenti si stáže po domluvě se školou a hotelem z vlastního zájmu prodloužili a strávili tak ve Francii až tři měsíce - a to i na úkor letních prázdnin! Tato skutečnost sama o sobě vypovídá o tom, jak studenti stáže hodnotí. „ Poprvé jsme byl na stáži po druhém ročníku ve Fréjus. Chytlo mě to, a tak jsme jel příští rok znovu, tentokrát do Gilette. Ten hotel mě nadchl a lidé kolem taky. Moc jsem si přál zůstat déle, nakonec se to povedlo a já byl ve Francii tři měsíce. Pomohlo mi to hlavně ve francouzštině, dokázal jsem říct úplně všechno, co jsem chtěl, i když jsem určitě dělal chyby. Letos jsem odmaturoval, mimo jiné z francouzštiny za jedna. Většina mých spolužáků si užívala posledních prázdnin a pak hurá na pracák, ale já jsem ještě využil možnosti odjet do Francie. I když to zatím finančně není nic moc - dostávám pouze kapesné jako stážista - vím, že dělám něco pro svou budoucnost. Vím, že pracuji dobře - moc se snažím, a taky dělám velké pokroky ve francouzštině. Od září mě chce pan ředitel zaměstnat za plnou mzdu - 870 euro čistého. "Toto jsou slova čerstvého absolventa Robina. A není sám, kdo dostal příležitost ve Francii pracovat. V současně době máme šest bývalých studentů zaměstnaných vždy na sezónu v partnerských zařízeních a další dva, kteří se vydali za prací sami. Využili kontaktů, které při stáži navázali, znalosti jazyka a s trochou odvahy a trpělivosti byli nakonec úspěšní.
Někteří lidé si jistě položí otázku, zda jsou pobyty studentů ve Francii legální a zda tak neporušujeme zákony české nebo francouzské. Pro pobyt v rámci stáže je dostačující smlouva o stáži uzavřená mezi hotelem a školou. Jiné to však je u těch, kteří se ve Francii chtějí zaměstnat. Pro pobyt do tří měsíců, to znamená pro sezónní práci, není zapotřebí zdlouhavě vyřizovat pracovní povolení. Zaměstnavatel má pouze ohlašovací povinnost na policii v místě podniku. Jelikož hotely a rekreační zařízení na Riviéře a v Alpách jsou otevřeny jen po dobu turistické sezóny, tato možnost nám maximálně vyhovuje. „Zpočátku jsem vstupoval do spolupráce s nedůvěrou. Práce s mladými lidmi mě sice baví, ale přináší s sebou také nemalé problémy." vzpomíná na začátky spolupráce pan Vincent Chiberches, ředitel horského hotelu v Megeve. „ Mí první dva stážisté jsou dnes mými zaměstnanci. Pravidelně přijíždějí na letní i zimní sezónu a vytvářejí tak i dobré zázemí pro současné stážisty, kteří se necítí tak ztracení první dny po příjezdu. Čeští mladí lidé nejsou jiní než francouzská mládež, žijí stejný život, prožívají první lásky a mnohdy i šlápnou vedle. Zdají se mi však ochotnější a pracovitější."
Je pravdou, že právě turismus a hoteliérství ve Francii trpí v posledních letech největším nedostatkem kvalitní pracovní síly. Prý je zde hodně práce za málo peněz, protože francouzští hoteliéři zaměstnávají personál za minimální mzdu. Když mladý Francouz obdrží první výplatu a odečte náklady na dopravu, vyjde mu suma téměř srovnatelná s podporou v nezaměstnanosti. Kvalitní a propracovaný systém sociálního zabezpečení s sebou přináší i nevýhody. A výhody pro nás - mladé pracovité lidi „z Východu", kterým minimální čistá mzda téměř 900 euro nepřipadá zase až tak malá. Netrpělivě tedy očekáváme náš vstup do EU, který snad formality ohledně získání pracovního povolení v zahraničí omezí, anebo úplně eliminuje.
Nápad majitelů firmy tedy dostal reálnou podobu a spolupráce se díky jejich morální, a hlavně finanční podpoře, rozvíjí už čtvrtým rokem. Škola hradí účastníkům pojištění pro pobyt v zahraničí a stážisté si zaplatí cestu. Náklady na cestovné (cca 100 EUR)se jim však vrátí, protože od vedení hotelu dostávají odměnu za práci, tzv. kapesné, ve výši minimálně 240 EUR. Škola navíc nese veškeré náklady spojené s přípravou, kontrolou a vyhodnocením stáží u nás a také přímo ve Francii. Ročně to dělá něco kolem 100 000 Kč. Letos druhým rokem pomáhá spolufinancovat projekt stáží ve Francii evropský program Leonardo da Vinci. V praxi to znamená, že studentům je v plné míře hrazeno cestovné i pojištění, škole pak částečně náklady na přípravu, administrativu, kontrolu a vyhodnocení. „Příští rok už finance na projekt stáží od EU nedostaneme, neznamená to však, že stáže skončí. V žádném případě ne. Vrátíme se k tomu systému, se kterým jsme začínali. Myslím si, že i studenti, a hlavně jejich rodiče budou ochotní spolupodílet se finančně na realizaci stáže. Rozumný člověk si lehce spočítá, že je to investice pro budoucnost, která se určitě zúročí." Toto jsou slova Mgr. Ivany Cechlové, učitelky francouzštiny, která zajišťuje kontakt mezi školou a jednotlivými hotely. „Navíc už pro nastávající zimní sezónu máme předběžně projednánu spolupráci s dalším hotelem, tentokrát je to čtyřhvězdičkové zařízení ve Val d´Isere. Stáž bude určená pro ty, kteří již ve Francii byli a zvládají velmi dobře jazyk. Také profesní a jazyková příprava bude náročnější, protože hotel je opravdu špičkový a nabízí kompletní hotelové služby na vysoké úrovni. Zkušenosti už máme, a tak věříme, že i zde obstojíme."
Dnes už lze s jistotou říct, že investice do zahraničních pobytů studentů přinesly své ovoce. Není totiž výjimkou, že někteří absolventi základních škol si vyberou Dakol hlavně proto, že v budoucnu budou moci vycestovat do zahraničí (kromě Francie nabízí škola praxe a stáže v Chorvatsku, Řecku a nově i v Německu), naučit se jazyk a možná i najít si zajímavé a lukrativní zaměstnání. Také majitelé Dakolu, který je školou soukromou, jsou spokojení. Ukázalo se, že v konkurenčním boji o přežití s ostatními školami podobného zaměření v regionu udělali ten správný krok.